Vær med, når Claus Holm inviterer kendte personligheder og branchens eksperter til samtale, debat og madlavning i Holms Samtalekøkken.
Glæd dig også til at overvære og deltage i spændende debatter, når Claus Holm inviterer kendte personligheder og branchens eksperter ind i sit samtalekøkken for at kreere spændende retter med udgangspunkt i aktuelle fødevaretrends.
Det er gratis at overvære debatterne, så kig forbi Holms Samtalekøkken i Hal F og mød Claus Holm.
Danmark er et kartoffelland, og i århundrede har vi dyrket den lille knold, som gror godt i det kølige klima. Men kartoflen har længe været en udskældt størrelse, selvom den ligger helt i top over grøntsager og fødevarer med det laveste klimaaftryk. Så hvad skal der til for, at vi genopdager kærligheden til kartoflen, så den igen kan spille en hovedrolle i vores hverdagsmad? Det kan du høre mere om, når Peter Mejnertsen, ejer af Mejnerts (Mejnerts Grønt og Mejnerts Mølle), gæster Claus Holm.
Vores natur er fyldt med planter og dyr, som ikke er hjemhørende i Danmark, og som gør skade på den danske natur, men som alligevel lever i bedste velgående – til fare for eksisterende arter. Når ikke vi kan udrydde dem, kan vi reducere deres skadevirkning ved at indtage dem. Vær med, når biolog og naturformidler Vicky Knudsen gæster Claus Holm for at inspirere til, hvilke invasive arter du helt gratis kan finde i naturen og bruge i din madlavning.
Foto: Camilla Stephan
Biodiversiteten, eller den brede vifte af levende dyr og planter, har været faldende med alarmerende hastighed de seneste år, især pga. menneskelig aktivitet såsom arealanvendelse, forurerning og klimaforandringer. Grønne afgrøder giver gode betingelser for at øge biodiversiteten. Vær med, når Martin Keller gæster Holm Samtalekøkken og fortæller om kålens egenskaber, og hvordan den kan være med til at øge den biologiske mangfoldighed.
Bælgfrugter er blandt de fødevarer, der har det laveste klimaaftryk. Samtidig er de klimavenlige ærter, bønner og linser en god kilde til protein i en planterig kost. Det er derfor et godt og miljøbevidst valg at erstatte kødet helt eller delvist med bælgfrugter. Vær med, når Museumsinspektør på Det Grønne Museum, Bettina Buhl, gæster Claus Holm og inspirerer til, hvordan vi går fra at spise i snit 5 gram bælgfrugter dagligt til de anbefalede 100 gram.
Fremtiden skal være grønnere end i dag – også på danskernes tallerkener. Undersøgelser viser, at danskerne gerne vil spise mere grønt, men oplever, at det er svært at skære ned på kødet, der er så stærk en del af vores madkultur. Vi skal øve os på og vænne os til nye måltidssammensætninger. Mere grønt på tallerkenen og mindre kød til dem der spiser meget. Vi har allesammen forskellige udgangspunkter, men går vi alle som minimum små skridt i en klimareducerende retning, må vi tro på, at det medfører en sneboldeffekt. Bliv inspireret til at servere mindre, men bedre kød og mere grønt på den fede måde, når Puk Holm, ernæringsekspert hos Landbrug & Fødevarer, gæster Holms Samtalekøkken.
Michael Museth, slagter og ejer af Folkets Madhus, kæmper for at få den sunde fornuft tilbage i køkkenet. Den, der sikrer, at man genbruger rester til næste måltid. Den, der ikke spiser importerede varer, når man har lokale danske i sæson. Den, der spiser mindre, men bedre kød. Vær med, når Michael Museth sætter det gode slagterhåndværk på dagsordenen i Holms Samtalekøkken.
De professionelle køkkener har en vigtig rolle i forhold til at inspirere danskerne til at spise sund og klimavenlig mad. Fødevarestyrelsen har udviklet Kostråd til Måltider, som er en oversættelse af De officielle Kostråd og et værktøj til professionelle køkkener, der ønsker at servere sund og klimavenlig mad. Men hvad skal der til for at få flere bælgfrugter på menuen, og hvordan får vi danskerne til at tage i mod den sunde og klimavenlige mad? Kom og hør om Kostråd til Måltider og hvordan vi får sat bælgfrugter på menuen, når Marianne Sabinsky, projektleder hos Fødevarestyrelsen, gæster Holms Gadekøkken.
Sund mad skal fremme den fysiske formåen og evnen til læring og leg. Og den skal forebygge livsstilssygdomme. Men det vigtigste er, at maden fremmer livslysten. Vær med, når Mark Abildhauge, fysioterapeut og ejer af A-Fys, gæster Holms Gadekøkken og fortæller om vejen til en sund livsstil.
Susanne Tøttenborg fra Kræftens Bekæmpelse er projektleder på "Ja tak, lidt mindre", som er et forebyggelsestiltag mod overvægt. Susanne arbejder for at øge opmærksomheden på pakke- og portionsstørrelser, der er vokset de seneste 20-30-40 år. Større portioner får os ubevidst til at spise mere, hvilket øger risikoen for overvægt, som er forbundet med op mod 40 sygdomme og lidelser, herunder kræft, hjertekarsygdom og type2 diabetes. Samtidig arbejder hun for at få fødevareproducenter, kæder og udespisningsbranchen til at skrue ned for størrelserne. Uanset om de store størrelser fører til overspisning eller madspild, er det unødvendig belastning af sundheden, klimaet og miljøet, fordi der produceres mere, end der er behov for. Kig forbi Holms Samtalekøkken, når Sussane Tøttenborg gæster Claus Holm til en snak om portionsstørrelser.