Artikler

Sådan reducerer du faldrisici i køkkenområder

arrow_backTil oversigten

8. december 2023 | Altro Danmark

Vidste du, at omkring 20 procent af alle alvorlige arbejdsulykker skyldes, at folk falder, glider eller snubler? Her er en hurtig top 5 over tiltag, der allerede fra starten kan minimere risikoen for faldulykker i hotel- og restaurationsbranchen.

Generelt skyldes ca. 20 procent af alle arbejdsulykker med over 3 ugers fravær, at ansatte falder, glider eller snubler på arbejdspladsen. Og ifølge Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur udgør fald-, glide- og snubleulykker den hyppigste årsag til skader i alle brancher fra sværindustri til kontorarbejde.

Selv den mindste fejl kan blive rigtigt dyr

Ikke mindst ansatte i hotel- og restaurationsbranchen er udsatte, idet spild af fx vand, olie og fedtstoffer på et køkkengulv kan øge skridrisikoen til mere end en ud af tyve. Det viser tests fra Altro, som fremstiller to ud af tre sikkerhedsgulve, der anvendes i Danmark.

Selv om man prioriterer at reducere risikoen for fald, gliden og snublen, kan selv den mindste fejl hurtigt vise sig at blive rigtigt dyr, hvis uheldet sker. Spildt mad og drikkevarer, tæpper der river sig løs, revner og huller i gulvene samt dårlig belysning er alle sammen ingredienser i en farlig cocktail i mange moderne køkkener, forklarer nordisk salgschef i Altro Michael Persson.

Han har derfor nedenstående fem gode råd til projekterende, facility managers, driftsansvarlige og andre beslutningstagere med ansvar for indretningen af restauranter og professionelle køkkener.

Tip #1: Sørg for at gulvene har et passende niveau af skridsikkerhed

Når man glider på et gulv, skyldes det manglende greb mellem skoen og det underlag, man går på. Overflader, der hyppigt udsættes for vand, fedtstoffer, olie og lignende, har en større skridrisiko, og Altro har derfor udviklet sikkerhedsgulvet Altro Stronghold 30/K30.

Gulvet tilbyder Altros højeste niveau af skridsikkerhed (PTV ≥ 55, R12) og reducerer skridrisikoen til en ud af en million, selv når der spildes vand, olie eller fedtstoffer på gulvet. Det gør Altro Stronghold 30/K30 ideelt til køkkenområder.

Uanset hvilket behov risikovurderingen afdækker, så findes der et gulv, som løser opgaven, hvad enten det er et specialgulv, et sikkerhedsgulv eller et glat vinylgulv til områder med lav skridrisiko, understreger Michael Persson.

Tip #2: Vælg gulve med vedvarende skridsikkerhed gennem hele levetiden

Gulve i restauranter, caféer og barer udsættes for mange skosåler i dagens løb. Og hvis man vælger et sikkerhedsgulv for at reducere skridrisikoen, er det afgørende, at skridsikkerheden ikke slides bort over tid.

Her skal man vælge sikkerhedsgulve med vedvarende skridsikkerhed gennem hele levetiden og sørge for at få producentens dokumentation for, at skridsikkerheden bevares, også efter at gulvene er taget i brug og udsættes for slitage, lyder rådet fra Michael Persson.

Tip #3: Rengør og vedligehold gulvene regelmæssigt efter producentens anvisninger
Selv de mest skridsikre gulve kan blive farlige at færdes på, hvis de ikke vedligeholdes hyppigt og hensigtsmæssigt. Rengøringsmidler, voks og forskellige forseglingsmidler kan alle påvirke skridsikkerheden, ligesom forkerte rengøringsprocedurer kan skabe en unødig sikkerhedsrisiko.

Her kan man gøre meget både for sikkerheden og hygiejnen i køkkenet, når man følger producentens anvisninger om rengøring og vedligeholdelse, tilføjer Michael Persson.

Tip #4: Sørg for glatte, samlingsfrie overgange mellem gulve

I modsætning til hvad man måske skulle tro, så er en hævet barriere ikke den eneste måde at forbinde to tilstødende gulvoverflader på. Samtidig øger niveauforskelle risikoen for, at man snubler eller falder, ligesom de kan hindre fri bevægelse hen over gulvene. Forskelle i niveau kan i øvrigt både stamme fra selve indretningen og fra tidens tand, hvor eksempelvis fugt kan skabe buler i gulvbelægningen.

Samlingsfrie overgange, der bl.a. kan opnås ved hjælp af varmsvejsning, betyder, at gulvene bliver nemmere at bevæge sig rundt på, samtidig med at de skaber et ensartet udseende og reducerer risikoen for at falde.

Tip #5: Brug kontraster i lysrefleksion til at skabe tydelig identifikation

Lysrefleksionsværdier (LRV’er) og de funktionelle og designmæssige forskelle, man kan skabe ved hjælp af dem, bliver sjældent taget i betragtning. LRV måler lyskontrasten på en skala fra 0 til 100, hvor nul er mørkt, og 100 er lyst.

Når man designer en restaurant, kan man fx bruge kontrasterende LRV’er til at advare folk om niveauforskelle i gulvet, så man reducerer faldrisikoen, når lokalet fx er fyldt med folk, der ikke kender indretningen i forvejen. Men det skal gøres rigtigt, og her bør man gå efter 30 points forskel i LRV for gulve, vægge og lofter for at sikre den optimale effekt, siger Michael Persson til slut.

Flere artikler fra Altro Danmark

Artikel er skrevet af:

Altro Danmark

Altro har været førende gulvproducent i mere end 100 år og er opfinderen af skridsikre gulve. I dag laver Altro også praktiske designgulve og hygiejniske vægbeklædninger, der er inspireret af Bauhaus-bevægelsen. Altro har en rig historie af innovation og kvalitet, hvilket har gjort os til en værdsat samarbejdspartner inden for byggebranchen og storkøkkener på globalt plan.

Vi arbejder tæt sammen med arkitekter, slutkunder, ingeniører, designere og entreprenører. Vores gulv- og vægløsninger ændrer rum til miljøer, der kan forbedre trivslen og funktionen for alle, der bruger dem.

Se profil
keyboard_arrow_up