Artikler

Beskyt vores bier: Livsgrundlaget for os alle

arrow_backTil oversigten

16. marts 2024 | Danmarks Biavlerforening

Beskyt vores bier: Livsgrundlaget for os alle.
(Af Kenneth Jensen, Brygmester Une Mjød)

Bier spiller en afgørende og fundamental rolle for vores økosystems og dermed egen overlevelse. Menneskets skæbne er dybt vævet sammen med bierne, og vores handlinger påvirker direkte deres velvære. I dette blokindlæg ser vi på, hvorfor det er afgørende at passe på vores bier, hvordan de er essentielle for landbruget, og hvad vi kan gøre for at støtte dem.

Menneskets skæbne afhænger af bierne.

Bier er nøglen til biodiversitet og pollination, hvilket sikrer produktionen af frugt, grøntsager og nødvendige fødevarer. Over 75% af verdens afgrøder afhænger af bestøvning, og bierne er hovedaktørerne i denne proces. Menneskets fødevaresikkerhed er direkte knyttet til biers trivsel. Der er forskellige holdninger til hvorvidt vi mennesker ville kunne overleve som race uden bierne, der er dog næppe tvivl om at der ville udbryde væsentlig hungersnød og at vores økosystem ville kollapse. Herfor er det at bevare en sund bestand af bier i hele verden ekstremt vigtigt.

Biernes essentiel rolle i landbruget

Bier bidrager til økosystemets balance og styrker landbrugsproduktionen. De forbedrer kvaliteten og mængden af afgrøder ved effektiv pollination. Et sundt bi-miljø understøtter landmænd og sikrer bæredygtig fødevareproduktion. Det er enormt ærgerligt og tåbeligt at en af de største trusler overfor vores bier, udover manglende habitat, her i Danmark er pesticider der netop bruges i landbruget. Langtidsvirkende insektgifte af den type ”neonikotinoider” har forskningsdokumenteret alvorlig skadelig langtidsvirkning på bierne.

Støtte til vilde bier og biavlere

For at bevare bierne skal vi støtte vilde bi-habitater og biavl. Plantning af bi-venlige planter, undgåelse af skadelige pesticider og støtte til lokale biavlere er konkrete skridt. Desuden er oplysning om biers betydning afgørende for at skabe bevidsthed og handling. *

Afsluttende tanker

Beskyttelsen af vores bier er en kollektiv opgave, der kræver handling på individ-, samfunds- og globalt niveau. Ved at forstå biers betydning og tage ansvar for deres trivsel, investerer vi i vores eget livsgrundlag og en bæredygtig fremtid. Une Mjød får sin honning fra 2 dedikerede biavlere som går op i bi-vældfærd. Vi har typisk 15 til 20 bistader stående på vores matrikel hvor bierne har perfekte muligheder, med eng, skov og egen lille sø. Det giver en god fornemmelse når vi om foråret kan se en million bier i gang med at bestøve alle vores frugttræer og honningen fra de stader indgår i flere af vores mjødvarianter. Vi gør hvad vi kan, kan du gøre mere for bierne hvor du bor?

Kom og smag honning, pollen og andre spænde produkter fra udvalgte biavlere på stand H6078 Dansk Biavl.

Flere artikler fra Danmarks Biavlerforening

Artikel er skrevet af:

Danmarks Biavlerforening

Danmarks Biavlerforening er en videns- og interesseorganisation for biavlerne i Danmark. Vi arbejder målrettet for at forbedre biavlens og biavlernes vilkår i Danmark. Vi er over 6000 medlemmer og har 80 lokalforeninger landet over.

På Messen præsenterer vi udover honning og bipollen også mjød lavet på dansk honning fra Une Mjød (https://mead.dk/) og Snoremark (https://snoremark.dk/).

I Danmarks Biavlerforening arbejder vi aktivt for:

- at forbedre biavlernes vilkår i Danmark

- at sikre, at dansk honning er et unikt naturprodukt af højeste kvalitet

- at sikre, at afgrøderne i

Se profil

Mød os på Foodexpo 2024

Rune Havgaard Sørensen

Sekretariatsleder Dansk Biavl

Danmarks Biavlerforening

På messen

Rune Havgaard Sørensen

Kenneth Jensen

Brygmester på Une Mjød

Danmarks Biavlerforening

På messen

Kenneth Jensen

Karin Sloth

Brygmester Snoremark

Danmarks Biavlerforening

På messen

Karin Sloth

keyboard_arrow_up