I dag virker det uforståeligt, men da Thise Mejeri bliver grundlagt i 1988, er der ingen der tør satse på økologi. Hverken politikere, butikker eller mejeriselskaberne
Alligevel sætter syv naive øko-idealister sig omkring et spisebord en sen aften i Nordvestjylland, og beslutter sig sammen med en mejeribestyrer fra et mindre landsbymejeri, for at starte Thise Mejeri.
For de otte omkring bordet handler det om to ting: Selvstændighed og økologi. At de som herrer i eget hus endelig kan udleve drømmen og drive økologiske landbrug og producere økologiske mejeriprodukter af fineste kvalitet. Også selvom Danmark måske ikke er klar til det.
På Thise Mejeri anser vi økologien for at være andet og mere end en stribe forskellige oste og endnu flere forskellige mælkekartoner. Der ligger nemlig holdninger bag produktionen på vores topmoderne produktionsanlæg.
Holdninger, der vedrører bæredygtighed, miljø, rent drikkevand, genmodificerede organismer, dyrevelfærd og truede dyrearter – kort sagt temaer, der kredser om ansvarlighed og respekt overfor alt liv.
Men først og sidst respekt og ansvarlighed overfor den råvare, der forarbejdes på mejeriet: Den økologiske mælk.
Mælk er ikke bare mælk
Et Thise-mantra, som vi har efterlevet siden slutningen af 80’erne
Mælk fra forskellige kvægracer smager forskelligt og har forskellige egenskaber. Derfor har vi holdt mælk fra jerseykøerne adskilt fra mælk fra sortbrogede køer og brugt mælken til forskellige produkter. For eksempel anvender vi jerseymælk til de syrnede produkter og ’sortbroget’ mælk til produktion af Danbo-oste.
Flere typer special-mælk er på vej. Vi har allerede lanceret Urmælk, Græsmælk og mælk Ad Libitum.
Ingen Soja i foderet.
Soja dyrkes ofte på arealer, hvor der tidligere var regnskov eller andre naturlige økosystemer, og den stadigt stigende globale efterspørgsel på soja er medvirkende til, at der nu ryddes mere skov og natur end nogensinde før - til skade for biodiversitet og klima.
Derfor har vi i samarbejde med landmændene bag mejeriet udfaset soja fra køernes foder, og siden 1. oktober 2022 er alle vores mejeriprodukter produceret helt uden brug af soja i foderet.
Projektet med sojafrit foder startede hos en gruppe af mejeriets landmænd tilbage i 2020.
Virksomhedsprofiler samt speciale- og interesseområder er udfyldt og tilføjet af leverandørerne og er ikke baseret på viden eller vurdering fra Foodexpo.